Historia

VÄHÄN HISTORIASTA

Ammattiosasto on perustettu 1888. Tuolloin osaston nimi oli Konetehtaalaisten osasto. Ammattiosaston vaikutus koko Metallityöväenliiton toiminnassa on suuri. Konetehtaalaisten osasto oli aikanaan kutsumassa koolle Metallityöväenliiton perustavan kokouksen.

Osasto on ollut yksi metallin aktiivisimmista osastoista koko toimintansa ajan, ja monet jäsenemme ovat omalla panoksellaan vaikuttaneet laajemminkin ammattiyhdistystoiminnan kehittymiseen.

Vitonen oli Metallityöväen liiton suurin osasto vuoteen 1945. Sen jälkeen poliittinen hajotustoiminta, ja myöhemmin työpaikkojen siirtyminen Helsingistä ovat kaventaneet jäsenmäärän nykyiselle tasolle. Ammattiosasto lakkautettiin lapualaisterrorin aikana, jolloin myös silloinen keskusjärjestö lakkautettiin ja tuomittiin oikeudessa. Pian osasto kuitenkin perustettiin uudelleen, ja on siitä saakka kantanut numeroa 5. Metalli Vitosen jäsenmäärä oli suurimmillaan 1960 ja -70 lukujen vaihteessa, jolloin osastoon kuului yli 6000 jäsentä. Sen jälkeen metalliliiton järjestöpäätöksillä Helsingin piirin ulkopuolisia työpaikkoja siirtyi muihin osastoihin, joka pienensi jäsenmäärää parilla tuhannella. Teollisuuden siirtyminen Helsingistä on ollut sen jälkeen pääsyy osaston jäsenmäärän vähentymiseen nykyiselle tasolle.

Puheenjohtaja Sami Heikkinen